۷ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۷:۳۱
جایگاه شورای رقابت و زیان خودروسازان

آرش مجاهد نقی، کارشناس بازار سرمایه در خصوص اقدامات شورای رقابت و چشم‌انداز صنعت خودرو توضیح می‌دهد.

فردای اقتصاد: پس از انتشار صورت‌های مالی سه ماهه دو شرکت خودروساز بزرگ کشور یعنی ایران‌خودرو و سایپا، پیداست که وضعیت زیان‌دهی و افزایش زیان انباشته این دو شرکت اگرچه با سرعت کمتر نسبت به قبل اما همچنان ادامه دارد که نشان می‌دهد افزایش نرخ‌های اخیر هم نتوانسته به اندازه کافی درد این صنعت را برطرف کند و آن‌ها را از شناسایی زیان بیشتر به سمت سوددهی برساند.

همانطور که در نمودارهای زیر نیز پیداست، ایران‌خودرو در طی سه ماهه بهار ۱۴۰۲، با زیان خالص سنگین بیش از ۹ هزار میلیارد تومانی همراه بوده که نسبت به مدت مشابه، افزایش ۳۶۸ درصدی را تجربه می‌کند و از تداوم شرایط سخت خبر می‌دهد. وضعیت شرکت سایپا نیز بهتر از ایران‌خودرو نیست و این شرکت هم با نزدیک به ۲۴۰۰ میلیارد تومان زیان خالص، نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۱۰۷ درصدی را به ثبت رسانده است.

جایگاه شورای رقابت و زیان خودروسازان
زیان خالص ایران‌خودرو و سایپا در بهار 1402

روند زیان انباشته دو شرکت ایران‌خودرو و سایپا نیز که مدت‌هاست وارد محدوده هشدار دهنده‌ای شده، در پایان بهار سال جاری به ترتیب به اعداد ۸۳ هزار میلیارد تومان و حدود ۴۱ هزار میلیارد تومان رسیده که جمع هر دو آن‌ها به مرز ۱۲۴ هزار میلیارد تومان می‌رسد.

 اخیرا سخنگوی دولت در اظهار نظری عنوان کرده است که مطابق صلاحیتی که مجلس به شورای رقابت داده شورای رقابت استقلال دارد و دولت هم این استقلال را محترم می شمارد. از طرفی، چهار نماینده مجلس هم خواهان حذف قیمت گذاری دستوری خودرو و بازنگری در مصوبات قبلی شورای رقابت شدند. اما نگاه فعالان بازار سرمایه به این موضوع چیست؟

شورای رقابت در سال‌های ۱۳۹۷ و ۱۴۰۰ هم وارد چرخه قیمت‌گذاری خودرو شده بود.

در دروه‌های پیشین موضوعاتی پیرامون بورس کالا به هیچ عنوان مطرح نبود اما در حال حاضر به دلیل قوت گرفتن احتمال عرضه، طبعا چنین رویدادی در سودآوری صنعت مشخص‌تر از دفعات قبل خواهد بود.  

این نوع از قیمت‌گذاری می‌تواند بیش از یک صد هزار میلیارد تومان ایجاد منفعت کند که در نوع خود رقم بسیار بزرگی محسوب می‌شود، چنین اتفاقی در واقع مجادله بین شورای رقابت، وزارت صمت و مجلس را توجیه می‌کند.

رسالت شورای رقابت، قیمت‌گذاری به صورت انحصاری نیست بلکه وظیفه تعیین و تدوین دستورالعمل‌های قیمت‌گذاری را بر عهده دارد.

در عین حال حذف شورای رقابت راه‌حل درستی نیست، باید راه‌حل مشترکی بین مجلس، شورای رقابت و صمت شکل بگیرد.

از طرفی تداوم رویه فعلی نیز به ادامه افزایش زیان انباشته صنعت منجر می‌شود.

اما راه حل چیست و چگونه می‌توان انحصار زدایی کرد؟ آرش مجاهد نقی کارشناس بازار سرمایه در این خصوص توضیح می‌دهد.


 

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha